MAN, Călin
Telefon:

0040257/210015

Adresă:

piata enescu 1, arad 310131, arad, romania

Pagină web:

http://revoltaire.net
http://kinema-ikon.net
http://issuu.com/kinema-ikon

Adresă galerie:

Museum Arad
Piața Enescu 1
Arad 310131
România

Adresă mail:

revoltaire@gmail.com
REFERINŢE

Observator Cultural Nr. 346 , 9 noiembrie 2006 - 15 noiembrie 2006
 
IMAGINI VIRTUALE. Calin Man, file de poveste electronica
 
Lucia Simona DINESCU
 
Mi-am propus sa scriu despre lucrarile lui Calin Man mai de mult, insa am aminat mereu momentul. Poate dintr-un fel de paralizie „patafizica“ ce ne loveste atunci cind ne place ceva foarte mult. Artistul aradean este unul dintre promotorii artei multimedia si artei net in Romania si are un renume international. Reprezentant principal al grupului Kinema Ikon si premiat de JavaMuseum cu distinctia „The JavaArtist of the Year Award 2002“, a realizat mai multe lucrari digitale in suport CD-ROM si net.art. Operele sale ilustreaza presiunea sistemului global asupra diferentei locale si a alteritatii asupra identitatii. Jocul, ironia si detasarea sint strategiile sale intr-o lume hiperinformatizata. Artistul lucreaza cu notiuni ale identitatii cibernetice (inconfundabilele sale mecanisme robotice), ale spatiului-retea, ale teleprezentei si ale corporalitatii in istorie.
 
Lucrarile hipermedia ale lui Calin Man intra in corespondenta cu cele ale lui Talan Memmott, Jason Nelson, J.R. Carpenter sau Mary-Ann Breeze. Precum acesti artisti, Calin Man este si el interesat de expresivitatea artistica a codului calculatorului. Artistul imbina teoria si fictiunea, scrierea verbala cu iconul si grafica, tehnologia digitala cu arta vizuala si literatura. La prima vedere, mizeaza pe jocul lingvistic care incruciseaza engleza cu jargonul cibernetic si cu aluziile culturale, identitatea locala, dar si cultura umanista cu tehnocultura. Lucrarile sale interactive se genereaza in prezenta privitorului. Astfel, in cadrul aceleiasi ferestre se suprapun etaje diverse ale tipograficului si ale iconicului in timp ce cursorul este miscat sau link-ul este activat. Lucrarile se dezvaluie pe masura ce componentele lor se exfoliaza sau se perspectiveaza, se dilata sau se adincesc, creind vertije de sens. Privitorul acceseaza o componenta a unei opere, in acelasi timp in care ecranul contine toate celelalte componente, fie dezvelite, fie ascunse.
 
Creator de concepte fabuloase si situatii artistice spumoase (K.A.F.K.A sau Kinetik Area for Kitchen Art sau PataPhysika du Fish), artistul dezvolta scenarii narative si desfasoara spatii vizuale sintetice, transformind algoritmul si calatoria in citeva dintre topos-urile frecventate. Pornind de la „biografemul zadarnic“, o istorie biografica fictionala, si de la teritoriul aradean metamorfozat in spatiu fantastic, Calin Man asociaza interactivitatea lucrarii de arta cu elementul pluralului si al aleatoriului, pixelul cu antipixelul si materia cu antimateria. Paradoxul lui Zenon din Elea, filozofia lui John Locke, fizica lui Heisenberg si Planck sau literatura lui Joyce si Jarry sint citeva dintre modelele culturale transformate in limbajul codului calculatorului. Spre exemplu, in PataPhysica du Fish, opera ce face parte din arhiva Revoltaire, personajele nu au o biografie spectaculoasa, ci dimpotriva, numele lor intra in galeria caracterelor insipide, cu o existenta banala. Golden Virus (CD-Rom&Internet) trateaza tema panicii care a marcat anul 2000: virusul Y2K si eclipsa totala de soare. Teama, distopiile si tonurile apocaliptice manifestate cu aceste prilejuri sint ironizate de artist, in acelasi timp in care relatia centru-periferie este atinsa prin problematizarea fenomenului de globalizare.
 
Nu in ultimul rind, Calin Man creeaza personaje hibride, burlesti si absurde, mixind amprenta autohtona a „cyberspatiului mioritic“ cu tendintele mondializarii informatice. Personajele sale intra in galeria kinema-ikonica: Minotaurul, Aradin Eclipsovici, Anghemacht Frei, Limerique Stampilierul, Cavalerul Pumnifer, Cara Mella, Le Piquamerder, Rupert Zidu. De pilda, Golden Virus este „virusul calin, care in loc sa-ti provoace pagube digitale, iti indeplineste trei dorinte“, iar Esoth Eric s-a nascut in Zadar dintr-un tata extraterestru si o mama care-l astepta „in zadar“ si intra in conflict cu antiEsoth Eric. Artistul pare a avea resurse imaginative inepuizabile, alimentabile din imaginarul virtual. Site-ul artistului kinema-ikonic (http://revoltaire.net) este un adevarat spectacol de animatie digitala, de metamorfozare a materialului binar in forme multimedia si de interactiune multistratificata in retea.