Neîndoielnic, un observator atent şi avizat al sculpturii clasice, format ca sculptor după al doilea război mondial, Gheorghe Vartic a profesat o artă permanent ataşată de valoarea umană, de portret, de reprezentarea acestuia în trei dimensiuni şi în felurite materiale destinate sculpturii. În acelaşi timp, artistul a ţinut seama şi de valoarea decorativ-simbolică a sculpturii de mici dimensiuni, inspirate din formele naturale sau din arta altor epoci. Gheorghe Vartic a tratat cu delicateţe subiectele abordate,
făcând treceri neaşteptate de la figurativ la non-figurativ, de la forme cu plasticitate bine evidenţiată la forme accentuat decorative. Cu grijă pentru detaliu şi faţă de texturi, sculptorul a creat câteva serii de lucrări de inspiraţie livrescă, alăturând formelor anatomice forme desprinse din cotidian, sugestii ale unor obiecte din universul casnic.
Luiza Barcan (2014)
(Duma, Orhei, Republica Moldova, 1928 - Bucureşti, ?)
Studii academice:
1952 - Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, clasa profesorului Cornel Medrea, Bucureşti, România.
Studii de specializare în restaurare în Cehoslovacia, Franţa, Italia.
Activitate profesională:
A fost restaurator la Muzeul Național de Artă al României unde a organizat primul laborator de restaurare de sculptură în 1957.
Burse de studiu:
1971 - Bursă UNESCO.
Expoziții personale:
1966 - Foaierul Teatrului de Comedie, Bucureşti, România;
1979 - Galeria „Eforie”, România;
1987 - Galeria „Orizont”, București, România.
Expoziții de grup:
din 1955 - expune în ţară şi în străinătate;
1969, 1981, 1983, 1985 - Italia;
1970 - Polonia.
Lucrări în colecții publice:
Muzeul Național de Arte al României, Bucureşti, România.
Vlasiu, Ioana (coord.), Dicționarul sculptorilor din România. Secolele XIX - XX, vol. II, Lit. H - Z, Editura Academiei Române, București, 2012, pp. 336 - 337.