PANAITE, Aurel Virgil
Telefon:


0741.145.193
 
COMENTARIU CRITIC


        În primii 10 ani după absolvirea studiilor, Aurel Virgil Panaite s-a făcut cunoscut mai ales ca pedagog cu calități deosebite, dedicat formării tinerelor talente și prin reușitele pe care elevii săi de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați le-au avut la concursurile naționale de specialitate. Expoziția sa personală din 2000 poate fi considerată un moment de răscruce în activitatea sculptorului, în primul rând prin concentrarea susținută asupra propriei creații, dar și printr-o suită de motive și teme pe care le va dezvolta ulterior. Folclorul sau vechile înțelepciuni biblice sunt repere ale investigațiilor lui plastice ale căror semnificații sunt transpuse cu inventivitate în formele și tehnicile abordate de artist. Dualitatea bine-rău are conotații ancestrale și îsi gășeste expresii plastice directe în sculptura lui Panaite. Evoluția morală, treptele spiritualizării sunt concepte configurate de obicei în volume sintetice de unde nu lipsește însă bogăția texturalității, indiferent de materialul folosit (lemn, marmură, metal, materiale neconvenționale sau tehnici mixte). Înclinația către meditația gravă se împletește adesea cu o înclinație spre umor, trecere realizată cu dezinvoltură prin accente expresioniste sau structuri compoziționale amintind de motive arhaice. Impresia de viață și coerență primează în modul de receptare al sculpturii sale.
        O componentă esențială a creației lui Panaite o constituie și importanța acordată corelării dintre sculptura sa și spațiul înconjurător, lucru vizibil atât în ansamblurile de lucrări create, cât și în proiectele urbane concepute în ultimii ani.

Mariana Tomozei Cocoș (2014)
 


IMAGINI  BIOGRAFIE

  (Galați, 1960)
   
  Studii acedemice:
  1992 - Facultatea de Arte Plastice Decorative și Design, specializarea Sculptură, Academia de Arte „George Enescu”, cu profesorii Vasile Condurache și Ion Antonică, Iași, România.
   
  Activitate profesională:
  1992 - 2002 - Profesor în cadrul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, specialitățile Sculptură și Desen artistic, Galați, România.
  2010 - Amenajări urbane, Parcul „Mihai Eminescu”, Galați, România;
  2013 - 2014 - Proiect de arhitectură pentru amenajarea cu fântâni arteziene a Scuarului verde de pe Bulevardul Brăilei, Galați, România.
   
  Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Filiala Galați)
   


  PROIECTE

  Expoziții personale:
  2000 - Între cer și pământ, Galeria de Artă „Nicolae Mantu”, Galați, România.
   
  Expoziții de grup:
  1991 - Atelierul tinerilor, Iași, România;
  1994 - Muzeul de Artă Vizuală, Galați, România;
  1995, 1996, 1998 - Expoziții de grup organizate de Uniuneai Artiștilor Plastici, Filiala Galați, România.
   
  Simpozioane:
  1991 - Tabăra de sculptură Dumbrava, participare cu lucrarea Poarta (lemn de stejar), Iași, România;
  1998, 2001 - Sculptura românească contemporană, Muzeul de Artă Vizuală Galați, România;
  2006 - Tabăra de creație Arta ca viața, participare cu lucrarea Toaca (lemn și metal), Muzeul de Artă Vizuală Galați, România.
   
  Sculpturi:
  Jucării personale (dublu portret);
  Ciclul Cercul Vicioșilor (lucrările Gaița, Litrița, Clonțul, Mincinoșii);
  - Primul păcat;
  - Adam şi Eva;
  - Altar;
  - Nuntă în cer;
  - Altar (ronde-bosse);
  - Toaca (ansamblu sculptural complex, format dintr-un ronde-bosse central, aproximativ 2 m, înconjurat de alte 12 ronnde-bosse-uri, de forma clepsidrei. Pe axul central, artistul a configurat în relief chipuri umane cu expresii hieratice - 12 clepsidre sculptate în lemn de nuc, tratat după cioplire într-un mod complicat - galvanoplastie).
   
  Lucrări monumentale:
  1992 - Coloana neamului, monument dedicat eroilor Revoluției din decembrie 1989, Dorohoi, Botoșani, România.
   


  BIBLIOGRAFIE


  Arhivă artist